dinsdag 20 november 2012

Fairfax Financial Holdings Limited

Afgelopen week heb ik weer een bedrijf toegevoegd aan mijn portefeuille. Fairfax Financial Holdings Limited (Fairfax) is nu de derde verzekeringsmaatschappij naast HCC en Berkshire Hathaway (al is Berkshire veel groter dan alleen verzekeringen). Eigenlijk zijn er veel overeenkomsten tussen deze drie. Alledrie proberen een underwriting profit te realiseren en zijn, om dat te realiseren, in staat om in zwakke tijden minder of geen zaken te doen. Als de prijs hen niet aan staat, doen ze niks.
Naast een underwriting profit kunnen verzekeraars ook winst behalen met het investeren van het geld wat is ontvangen aan verzekeringspremies. Dit wordt ook wel de 'Float' genoemd en wordt onder andere geïnvesteerd in obligaties en aandelen. Op dit punt lijkt Fairfax voornamelijk op Berkshire Hathaway in dat ze dezelfde value-filosofie hanteren. Resultaten kunnen daardoor volatiel zijn maar kunnen op de lange termijn erg succesvol zijn, zie ook onderstaande cijfers.


In dit artikel zal ik niet alle dochterondernemingen bespreken. Dit kan een geïnteresseerde vinden in de Annual report. Daarin staat ook de Chairman's Letter to Shareholders van Prem Watsa. Watsa is zichtbaar geïnspireerd door Warren Buffett. De letter is dan ook uitgebreid, open en begrijpelijk gemaakt voor een gemiddelde aandeelhouder.

Prem Watsa is een beetje het boegbeeld van Fairfax. Hij is in 1985 begonnen als CEO, heeft een behoorlijk aandelenbelang en verdiend relatief weinig ten opzichte van andere CEO's. Is Fairfax echter afhankelijk van Watsa? Dat valt waarschijnlijk wel mee. Hij is wel van grote waarde maar de verzekeringsactviteiten werken net als bij Berkshire erg decentraal. Elke dochter heeft zijn eigen CEO. Watsa is meer betrokken bij het investeren van de Float maar is ook hier niet de enige. De investeringen worden namelijk beheerd door een groepje mensen in de Hamblin Watsa Investment Counsel, Fairfax eigen investment manager. Watsa is dus van grote waarde maar een plotseling vertrek (ziekte etc.) kan mijns inziens opgevangen worden.

Nu zowel het bedrijf als het management is besproken komen we toe aan de prijs. De aandelen zijn gekocht tegen ±1x de boekwaarde per aandeel die op 30 september $360.49 bedroeg. De focus bij Fairfax ligt vooral bij het laten groeien van deze boekwaarde. Ook al hoeft de groei van de boekwaarde niet altijd hand in hand te lopen met de groei van de intrinsieke waarde, bij een bedrijf als Fairfax is het een goede indicator. Gezien de onderstaande prestaties van Fairfax is het dan ook bijzonder dat het bedrijf zo laag gewaardeerd staat.


Watsa zegt er het volgende over:

Our stock price is currently reflecting the short term volatility of earnings rather than the buildup of long term intrinsic value. We think you will see the long term intrinsic value being reflected in time (we hope!!).

Afsluitend wil ik melden dat hiermee de volledige portefeuille is belegd. Dat wil echter niet zeggen dat ik bullish ben over de aandelenmarkten. Gezien de Fiscal Cliff, de Europese crisis en andere mogelijke spelbedervers is het niet uitgesloten dat de markten flink zullen dalen. Had ik dan niet beter wat cash beschikbaar moeten houden om gebruik te maken van lagere koersen? Misschien. Maar vergis je niet, het meeste baat heb ik nog altijd bij lagere koersen. Dan kunnen namelijk bedrijven als Berkshire Hathaway, Fairfax en Leucadia weer goedkoop belangen nemen in bedrijven en zullen Wal-Mart en HCC goedkoper hun eigen aandelen inkopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten